Welkom op Uitvaart-Heerhugowaard

As verstrooien

As vestrooien is een optie die regelmatig wordt gekozen als asbestemming. Het kan zijn dat het de laatste wens was van de overledene om de as te verstrooien op een bepaalde plek. De as kan worden verstrooid, dichtbij huis in Heerhugowaard maar het is ook mogelijk dat dat ergens anders zal plaatsvinden.

As verstrooien in Heerhugowaard

Als een familie de as van hun overleden dierbare wil verstrooien in de eigen achtertuin dan hoeft de familie geen toestemming te vragen. Dat is wel nodig als men de as wil verstrooien op de grond van een ander. De eigenaar van de grond moet het namelijk eens zijn met de verstrooiing. Als mensen de as willen verstrooien in Heerhugowaard dan is de kans groot dat de gemeente de eigenaar is van de grond.

De gemeente Heerhugowaard heeft regels voor het verstrooien van as opgenomen in de APV. Daarin staat onder andere dat het niet is toegestaan om de as te verstrooien op verharde wegen.

Alle regels m.b.t. as verstrooien zijn te vinden in de APV van de gemeente Heerhugowaard in hoofdstuk 5, afdeling 9: Verstrooiing van as.

As verstrooien bij crematorium of op begraafplaats

Het is ook mogelijk om de as te verstrooien bij het crematorium waar de overledene is gecremeerd. Ook op verschillende begraafplaatsen in Heerhugowaard zijn speciale strooivelden. Doorgaans moeten nabestaanden wel betalen om de as te mogen verstrooien bij het crematorium of op de begraafplaats. Voor vragen over de tarieven en de mogelijkheden kan men contact opnemen met het crematorium of de begraafplaats van keuze.

Kijk voor adressen en telefoonnummers in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Heerhugowaard. Voor de mogelijkheden en tarieven bij Crematorium Waerdse Landen, Crematorium Schagerkogge (Schagen) of Westerveld (Driehuis) kan contact worden opgenomen met het crematorium van keuze. Kijk voor de adressen en telefoonnummers in het hoofdstuk Crematorium in Heerhugowaard.

As verstrooien op zee

Er zijn verschillende bedrijven die speciale arrangementen aanbieden voor het verstrooien van as op zee. De as kan over zee worden verstrooid uit een vliegtuig of vanaf een boot. De familie kan als ze dat wil zelf aanwezig zijn bij het verstrooien van de as. Soms kiezen nabestaanden er voor om er een speciale gelegenheid van te maken. Ze verblijven dan vaak enkele uren op de boot en eten en drinken na het verstrooien met elkaar op de boot. Het is ook mogelijk om bloemen in zee te gooien na het verstrooien van de as. Het is voor het milieu wel zo prettig als men er in dat geval voor kiest om de bloemen eerst uit het plastic te halen.